Monday, 22 April 2013

RS-CIT MAY EXAM MODAL PAPER 2013


VARDHAMAN MAHAVEER OPEN UNIVERSITY, KOTA
Rawatbhata Road, Kota
:-
1. RSCIT 2013
 OMR


2.
 
 35 |  !
" # |
3. $ 02  ं
 
 & ं '
" 70
 

4.
( )$( & ं
  * +  ं ,
 |
5. -
$  ं
 
.
ं /
6. ,
0
1 ( ं3 4 & ं 5 ं, ) 5,& & / | ं !( 78(9  ं3 4

:

 4

 |
Model Question Paper of RSCIT Examination
Time :1 Hour Maximum Marks :70
All Questions are Compulsory and carry equal marks
1. Keeping email addresses in mind, the correct option is:
A. they must always contain @ symbol
B. they can never contain blank spaces
C. both a and b
D. none of the above
1-
  ( :
;( &, / :
A. ) *
 @ >?+
 ?
5 &
B. ) ;

89
ं (

C. a A b ,
D. ) "C( ं
2. When saving a document, a difference between “Save” and “Save As” is:
A. No difference
B. 'Save' will save a file that has already been assigned a name and saved location
C. 'Save As...' allows one to change the name and saved location for the file
D. Both b & c
2- ,8(
4 ( , “ ” A “ &4”  ं( /:
A.  ं( ं /
B. ‘ ’ ) ,8(
4 ं3 (
 4
I 89
ं3 ( /
C. ‘ &4’
A 89
,
  !( , (
  /
D. b A c ,
3. Which of the following is not the font-style in MS Word:
A. Subscript
B. Bold
C. Regular
D. Italics
3- K L
 MNOP 8P
K
 & Q & R " ं /:
A. 78STP
B. R
C.

D. KP U
C
4. Ctrl + P is used for:
A. Closing the word file
B. Closing the computer system
C. Printing a document
D. Copy paste a document
4- Ctrl + P K8(

 I
 4
(
  /:
A. R" M
K
  ं, U
&
B. ंT 'P ं, U
&
C. ,8(
4 \
U
&
D. ,8(
4 N 8P U
&
5. While drawing a table, shape of the mouse pointer (in MS Word ) appears to be like_________.
A. Pencil
B. Remains the same
C. Straight Line
D. Square shape
5- P
 
( (& Q & R " ),
) NKंP _________ 4/
 5,;
, (
  /-
A. U

B.
4/
  (
  /
C. . ;

D.
"

6. Which of the following file format cannot be added to a PowerPoint presentation:
A. .jpeg
B. .htm
C. .gif
D. .wav
6- N NKंP ,*" L
 M
K
 
^ ं 4 _
 4
  (
  /:
A. .jpeg
B. .htm
C. .gif
D. .wav
7. Which keys combination is used to insert a new slide in a PowerPoint presentation:
A. Ctrl + X
B. Ctrl + N
C. Ctrl + M
D. Ctrl + Z
7- L ं 74 ं 4 N NKंP 8((
 8
KR 4 _
 4
  (
  / :
A. Ctrl + X
B. Ctrl + N
C. Ctrl + M
D. Ctrl + Z
8. The expanded form of the abbreviation ‘ASCII’ is:
A. American Social Code for Information Interchange
B. American Standard Code for Information Interchange
C. Australian Social Code for Information Interchange
D. Apple Standard Code for Information Interchange
8- ‘ASCII’
  8(
k ( ^ /-
A.   k *
  R MN K+M l* KंP ? 4
B.   k 8P RR" R MN K+M l* KंP ? 4
C. m8n U
*
  R MN K+M l* KंP ? 4
D. &T
 8P RR" R MN K+M l* KंP ? 4
9. In a modern keyboard the number of function keys are:
A. 8
B. 10
C. 11
D. 12
9- o. ! ं 4 P
 ( R)" MंC* p
  ंq
  ( /-
A. 8
B. 10
C. 11
D. 12
10. GUI stands for:
A. General User Input
B. General Unused Input
C. Graphical User Interface
D. General User Interface
10- ंv T( ^ ‘GUI’
  8(
k ( ^ / :
A. 4
  '4 K P
B. 4
  - '8R K P
C. 3
IM
  '4 KंP z
D. 4
  '4 KंP z
11. Internet Explorer is:
A. Web Browser
B. Calculator
C. Music Player
D. Chat Room
11- K+P P &C8T
/:
A. {
)p
B. /

P
C. | '74 T

D. ?/P ^
12. The abbreviation ‘DIMM’ stands for:
A. Dual Inline Multimedia Model
B. Dual Interchange Memory Model
C. Dual Inline Memory Module
D. Divided Inline Multimedia Model
12- ंv T( ^ ‘DIMM’
  8(
k ( ^ / :
A. R
 K -
K P }R
  NR

B. R
 KंP ? 4 NR

C. R
 K -
K ~ '

D. }R
KR R K -
K P }R
  NR

13. In computer images ‘BMP’ stands for:
A. Bitmap
B. Bit magnified Pixels
C. British Made Pixels
D. Biaxial Magnified Pixels
13- ंT 'P BMP \ (images)
 (
$ " (
  /:
A.  P /
B.  P /7‚ M
&KR C
C. {5P* R C
D.
&7C
  /7‚ M
&KR C
14. Which of the following does not represent an I/O device:
A. Speaker
B. Plotter
C. Monitor
D. ALU
14- K L K P/o)P P 7C( ं / :
A. 8
B. T
NP
C. N! P
D. „ &
 
15. ‘HDMI’ port stands for
A. High Definition Multimedia Interface
B. High Definition Memory Interface
C. High Definition Memory Interchange
D. High Definition Markup Interface
15- ‘HDMI’ P"
  8(
k ( ^ / .
A.
R IM! * P }R
 KंP M
B.
R IM! * KंP M
C.
R IM! * KंP ? 4
D.
R IM! *
" KंP M
16. ‘TCP/IP’ stands for-
A. Transmission Control Protocol / Internet Protocol
B. Transfer Control Protocol / Intranet Protocol
C. Transmission Commission Protocol / Internet Protocol
D. Transfer Control Protocol / Internet Permission
16- ‘TCP/IP’
  8(
k ( ^ / .
A. n
ं U * ंn
  P N
/KंP P P N

B. n
ं U * ंn
  P N
/Kंn
P P N

C. n
ं U * * P N
/KंP P P N

D. n
ं M ंn
  P N
/KंP P U *
17. To permanently delete a file/folder in windows environment, one uses:
A. Shift + Del
B. Alt + Del
C. Ctrl + Del
D. None of the above
17- ंR 4 I M
K
 
 M R *
  U
& U P
( , K8(

  ( #:
A. Shift + Del
B. Alt + Del
C. Ctrl + Del
D. None of the above
18. To rename a file, the function key________ is used-
A. F1
B. F2
C. F3
D. None of the above
18- I M
K
 
 
,
U
&, K ____MंC* ं 4 K8(

  ( #:
A. F1
B. F2
C. F3
D. ) "C( ं
19. Which is/are the function/s of Operating System:
A. Memory Management
B. Process Management
C. File Management
D. All of the above
19- m 5Pं U 8P
/
" / #:
A. / 4 P
B. IS
  / 4 P
C. M
K
  / 4 P
D. ) C(
20. In Binary System _____will represent the equivalent of 8
A. 0100
B. 0010
C. 1000
D. 0001
20-


8 ......... ˆ

 ‰ C( I
 4
(
  /:
A. 0100
B. 0010
C. 1000
D. 0001
21. Pendrive is used for:
A. Storage purposes
B. Computation Purposes
C. Power Backup
D. None of the above
21- Š
K K8(

  4
( /:
A. OR
(
B.
  (
C.  4
/   (
D. ) "C( ं
22. Bar Code Reader is a:
A. Input Device
B. Output Device
C. Processing Device
D. Storage Device
22-
R R /:
A. K P 7C(
B. o)P P 7C(
C. ं8 7C(
D. OR
7C(
23. HTML stands for:
a. Hyper Text Markup Language
b. Hyper Text Management Language
c. Hyper Textual Management Language
d. Hyper Transactions Markup Language
23- ‘HTML’
  8(
/:
a.
K P C8P
"
#‚ 4
b.
K P C8P / 4 P
#‚ 4
c.
K P C8P
  / 4 P
#‚ 4
d.
K n
4/ *
"
#‚ 4
24. Tim Berners Lee gave the concept of :
A. WWW
B. HTML
C. Semantic Web
D. All of the above
24- 5P l "
ˆ

 5,
 
  .

  /:
A. WWW
B. HTML
C. U 5P
D. ) "C(
25. Which one of the following is not an example of Indian Supercomputer:
A. Param
B. Anurag
C. AS 400
D. None of the above
25. ! | U
;( L
( ंT 'P
 ),
ं /:
A.
B.  

C. AS400
D. ) "C( ं
26. The Abbreviation ‘SATA’ stands for –
A. Serial Advancement Technology Attachment
B. Simple Advanced Technology Attachment
C. Serial Advanced Technology Attachment
D. Serial Advanced Terminology Attachment
26 SATA
  8(
k ( ^ /
A. k
 &R
ं P P C
N4  P/? P
B. U ं
 &R
ं8R P C
N4  P/? P
C. k
 &R
ं8R P C
N4  P/? P
D. k
 &R
ं8R PU "
N4  P/? P
27. The expanded form of ‘MODEM’ is -
A. Modulation Demodulation
B. Modulation Deactivation
C. Modulation Decomposition
D. Modulation Disintegration
27- ‘MODEM’
  8(
/:
A. N~ '
* R N~ '
*
B. N~ '
* R &7CP *
C. N~ '
* }R ं 4 *
D. N~ '
* }R KंP 3 *
28. The expanded form of ‘MICR’ is -
A. Magnetic Ink Character Recognition
B. Magnetic Inset Character Recognition
C. Magnetic Input Character Recognition
D. Magnetic Innovative Character Recognition
28. ‘MICR’
  8(
/ -
A. / P Kं CP 7‚ *
B. / P Kं P CP 7‚ *
C. / P K P CP 7‚ *
D. / P K * CP 7‚ *
29- Which key deletes the character (s) to the left side of the cursor-
A. End
B. Backspace
C. Delete
D. Home
29.
ं 1   L ं 4 U P( :#
A. &ंR
B. / 8
C. }R
P
D.
30. In Ms Excel programme the width of Column and the height of row are measured in:
a. Inches
b. Pixels
c. Centimeters
d. Percentage
30- & Q & &C
  3
;
?L_
A 7ंC(
|

4
( /:
A. Kं?
B. C

C. P P
D. P 4
31. To select the complete content of a document, we use:
A. Ctrl + A
B. Ctrl + Z
C. Ctrl + C
D. Ctrl + U
31- & ,8(
4
3 ? ! ( U
& ( # :
A. Ctrl + A
B. Ctrl + Z
C. Ctrl + C
D. Ctrl + U
32. Which is not the valid version of MS Office:
A. MS Office 97
B. MS Office 2003
C. MS office 2005
D. MS Office 2007
32. K L
 & Q & mIM
  ./ 8ं ं #:
A. & Q & mIM 97
B. & Q & mIM 2003
C. & Q & mIM 2005
D. & Q & mIM 2007
33. Which of the following function keys activates the spelling and grammar check:
A. F5
B. F7
C. F2
D. Shift + F7
33. K L p (" A ‰
4
ं? IS (
  /:
A. F5
B. F7
C. F2
D. Shift + F7
34. QWERTY is associated with …………
A. Light Pen
B. Mouse
C. Key board
D. Scanner
34. ‘QWERTY (C P–) ’ | ं>.( / :
A.
P
B.
)
C. R"
D. 8 /
35. The expansion of ‘PCI’ is ….
A. Peripheral Component Interconnect
B. Para Component Interconnect
C. Personal Component Interconnect
D. Personnel Component Interconnect
35. ‘PCI’
  8(
k ( ^ / ….
A. k M
  ं P KंP CP
B. /
  ं P KंP CP
C. "
  ं P KंP CP
D. —
  ं P KंP CP
Answer Key
Q. No Answer Q.No Answer
1 C 19 D
2 D 20 C
3 A 21 A
4 C 22 A
5 A 23 A
6 B 24 A
7 C 25 C
8 B 26 C
9 D 27 A
10 C 28 A
11 A 29 B
12 C 30 A
13 A 31 A
14 D 32 C
15 A 33 B
16 A 34 C
17 A 35 A
18 B

No comments:

Post a Comment